6 Haziran 2018 Çarşamba

Kil nedir?

KİL NEDİR?


Bilimsel tarifiyle kil, hidratlı alüminyum ve magnezyum silikatlardan oluşan doğal bir ikincil mineraldir. Dane boyutu 2 mikron veya daha küçüktür ve aynı boyuttaki başka minerallerden farklı olarak su ile karıştırıldığında çamur oluşturur. Islakken hamur halinde şekil verilebilecek kadar plastisiteye sahipken pişirildiğinde büyük dayanım artışları gösteren bir katıya dönüşür. Islatıldığında genellikle hacım artışı gösterir. Kurutulduğunda ise hacmı azalır ve çoğunlukla çatlar.

Toprakların mineral içeriği çoğunlukla kuvars olan çakıl, kum, silt ve ikinci silikatlardan oluşmuş kil olarak gösterilirse, diğer bileşenlerin toplamının %25'i geçmediği karışımlar da killi zemin olarak adlandırılır.  Kil sadece mühendis ve jeologun ilgilendiği bir ortam değil tarım ormancılık seramik endüstrisi ve tıpta da önemli bir endüstriyel ihtiyaçtır.

Killer birçok durumda geoteknik mühendisinin yararına olan özelliklerinden dolayı aranır. Dolgu barajlarda ve atık depoların tabanından geçirimsizliğin sağlanması, göletlerin su tutması için ve kazıldığında kendini tutamayan zeminlerde pelteleşebilir bulamaç halinde etkin destek sağlaman amacıyla kullanılır. İri gerece düşük oranda katıldığında bağlayıcı görevi yapar. Bu boyut elektron mikroskopunda dahi güç 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlar